top of page

VIRTUOOSIEN VUOROPUHELU
 

Heini Kärkkäinen, piano

Réka Szilvay, viulu

 

Vanha yhteiskoulu, Kokemäki 

29.8.2024  kello 19.00

Screenshot 2024-08-22 at 11.55.24.png

Heini Kärkkäinen on opiskellut pianonsoittoa Sibelius-Akatemiassa professori Liisa Pohjolan johdolla vuosina 1984-1991 (MuM), ja täydentänyt opintojaan mm. Ralf Gothónin ja Jacques Rouvierin (Pariisi) johdolla. Hän voitti Ilmari Hannikainen -pianokilpailun v.1984 ja sijoittui toiseksi Maj Lind -pianokilpailussa v.1986.

Kärkkäinen on soittanut mm. RSO:n, Helsingin kaupunginorkesterin, Tapiola Sinfoniettan, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin, Orquesta Ciudad de Granadan, Orchestra della Svizzera Italianon solistina sekä esiintyy laajasti Euroopassa ja Yhdysvalloissa myös kamarimuusikkona. Hän on vieraillut lukuisilla festivaaleilla kuten Kuhmon Kamarimusiikki, Oxford Music Festival, Holstebro International Music Festival, Pärnu Music Festival, Staunton Music Festival, Charleston Manor Festival, Caceres Music Festival. 

​Hän on kantaesittänyt erityisen runsaasti suomalaista nykymusiikkia sisältäen teoksia mm. Jouni Kaipaiselta, Mikko Heiniöltä, Magnus Lindbergiltä, Aulis Salliselta ja Olli Koskelinilta.

​Kärkkäinen on tehnyt useita palkittuja levytyksiä. Duolevy Jan-Erik Gustafssonin kanssa (Ondine) sai Yleisradion vuoden levy -palkinnon 1994. Camille Saint-Saënsin musiikkia sisältävä levy (BIS Classics) oli brittiläisen BBC Music Magazinen kuukauden levy maaliskuussa 2007 ja Gramophone-lehti sisällytti sen suosituksiinsa. Muita levytyksiä ovat mm. Sibelius-levy Pekka Kuusiston kanssa (Ondine) sekä Bartokin Konsertto kahdelle pianolle ja lyömäsoittimille (RSO/Jumppanen/Oramo/Warner Classics).

​Solistiuransa ohessa Heini Kärkkäinen on toiminut vuodesta 2010 lähtien Tampereen ammattikorkeakoulussa pianonsoiton yliopettajana. Opetus sisältää myös kamarimusiikin ja pedagogiikan opetusta.

​Kärkkäinen perusti musiikkia ja hyvinvointia yhdistävän kansainvälisen kamarimusiikkifestivaalin Tampereelle tammikuussa 2017. Kyseinen Tampere Chamber Music -festivaali yhdistää taidetta ja tiedettä, musiikkia ja tanssia. Se kokoaa kansainvälisiä eturivin muusikoita ja luennoitsijoita yhteen tapahtumaan, joka korostaa ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia ja musiikin terveysvaikutuksia. Festivaali on otettu innolla vastaan Tampereella.

Sibelius-Akatemian viulumusiikin professori Réka Szilvay on konsertoinut sekä solistina että kamarimuusikkona laajalti eri puolilla Eurooppaa, Aasiaa, Etelä-Amerikkaa, Etelä-Afrikkaa ja USA:ta. Hän on esiintynyt kaikkien merkittävien suomalaisten orkestereiden solistina sekä mm. Lontoon filharmonisen orkesterin, Dallasin sinfoniaorkesterin, Salzburgin Mozarteum orkesterin, City of Birmingham Symphony Orchestran, Pietarin Mariinsky-teatterin orkesterin, Orquestra Sinfónica do Porton ja Strasbourgin filharmonisen orkesterin solistina arvostetuissa konserttisaleissa kuten Wienin Musikverein, Salzburgin Grosses Festspielhaus, Tokion Suntory Hall, Taipein National Concert Hall, Birminghamin Symphony Hall, Lontoon Barbican Center Concert Hall, Kölner Philharmonie, Portugalin Casa da Música sekä Teatro Colón Buenos Airesissa. Resitaalikonsertteja hän on pitänyt mm. seuraavissa konserttisaleissa: Konzerhaus Wien, Concertgebouw Amsterdam, Wigmore Hall London, Cité de la Musique Paris, Megaron Concert Hall Athens, Palais des Beaux-Arts Brussels ja Carnegie Hall New York.

 

Réka Szilvayn taiteellista näkemystä ovat laajentaneet yhteiset esiintymiset arvostettujen muusikoiden kuten Elisabeth Leonsajan, Gerhard Schulzin, Erich Höbarthin, Matthew Barleyn sekä Robert Cohenin kanssa Salzburger Musikfestspiele-festivaalilla, Helsingin Juhlaviikoilla, Allegro Vivo festivaalilla ja Tampere Chamber Music -festivaalilla sekä jatkuva yhteistyö inspiroivien kamarimusiikkikumppaneiden pianisti Heini Kärkkäisen ja sellisti Marko Ylösen kanssa. Heini Kärkkäisen kanssa Szilvay on pitänyt lukuisia resitaalikonsertteja ja mm. esittänyt konserttisarjan ”Beethoven Plus” kattaen kaikki 10 Beethovenin piano-viulu-sonaattia pareinaan valikoituja teoksia 1900-luvulta. Edellä mainittujen lisäksi hän esiintyy teoskohtaisesti myös suolikieliä käyttäen, mm. Erich Höbarthin ja Aapo Häkkisen kanssa.

 

Debyyttilevy ”The 7 Seasons” julkaistiin Warner Recordsilla ja resitaalilevy ”The Roaring Twenties” Alba Recordsilla. Warner Musicin julkaisemalla ”Double Concertos for Strings” Szilvay tulkitsee Bachia ja Naxos-levymerkin julkaisemalla ”Schumann – Fantasies and Fairy Tales” -levyllä hän soittaa Schumannia suolikielin. Radio- ja televisionauhoituksia Szilvay on tehnyt YLE:n lisäksi mm. BBC:lle, Radio Francelle, Arte TV:lle, Itävallan ORF:lle ja Unkarin MRT:lle.

 

Professorin työssään Sibelius-Akatemiassa Réka Szilvay vie eteenpäin opettajiensa Géza Szilvayn, Tuomas Haapasen, Sándor Véghin ja Gerhard Schulzin pedagogisia traditioita ja monet hänen oppilaistaan on palkittu tunnetuissa kilpailuissa. Opetustyönsä ohella hän luennoi ja pitää viulunsoiton ergonomiaan liittyviä työpajoja mm. kansainvälisillä konferensseilla ja festivaaleilla.

bottom of page